Besplatna dostava za narudžbe iznad 66 €
Zahvaljujemo se na vašem povjerenju od 2012. do danas. Izaberi svoj paket.

(Ne)plodnost suvremenog društva


Suvremeno društvo polako ruši tabue o neplodnosti i o njoj se više ne šuti.

Zasluge za to pripadaju i slavnim osobama koje su javno progovorile o svojim problemima s plodnošću, nacionalnim projektima podizanja svijesti javnosti o neplodnosti te mnogim znanstvenim otkrićima. Je li rješenje u izvanmaterničnoj oplodnji, kriopohrani spermija ili dodatnoj pomoći prirodnim putem?

Svakodnevno smo svjedoci novih činjenica koje zabrinjavaju stručnjake. Žene u Americi se masovno odlučuju na zamrzavanje jajnih stanica u mladosti. Stručnjaci s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu svojim su istraživanjima utvrdili da posljednjih 40 godina muškarcima broj spermija konstantno pada. Dobna granica kada se žene odlučuju na prvu trudnoću polako se penje iznad 30 godina, a sve je više postupaka umjetne oplodnje. Realnost mladih su i pritisci svakodnevice i roditelja, stres na poslu, starenje stanovništva te financijski i stambeni problemi. Možemo li s pravom biti zabrinuti za svoju plodnost i buduće generacije? Što pojedinac može učiniti da izbjegne takve probleme?

Neplodnost je bolest suvremenog društva ili barem posljedica ubrzanog načina života. U javnosti se sve više govori o neplodnosti, ali sram i dalje postoji. Shvaćamo je kao nedostatak koji implicira nedostatak muškosti ili ženstvenost i držimo ga duboko u sebi. Mnoge su poznate osobe priznale da su imale problema sa začećem, pa možda to može i druge potaknuti da prihvate neplodnost kao normalnu pojavu u suvremenom društvu. S obzirom da je svaki šesti par neplodan, s neplodnošću se vjerojatno suočava netko od vaših susjeda ili prijatelja. O problemima s neplodnošću ili sa začećem tijekom postupka umjetne oplodnje javno su govorile Michelle Obama, Anna Hathaway, Chrissy Teigen i John Legend, Halle Berry, Kim Kardashian West, Courtney Cox, Celine Dion, Brooke Shields i mnoge druge. Poruka je uvijek ista — niste jedine i niste same u borbi s neplodnošću.

Prosječna dob rađanja prvog djeteta se povećava

Ključni čimbenik na koji i stručna javnost najviše upozorava jest sve veća dob žena u prvoj trudnoći. Za to postoji nekoliko razloga — mladi žele više od života, duže vrijeme obrazovanja, karijera, financijska nestabilnost, stambeni problem itd. Plodnost žene opada s godinama. Nakon 35. godine vjerojatnost začeća gotovo je upola manja nego u 25. godini života. Uzrok leži u smanjenju broja folikula i kvalitetnih jajnih stanica, koje se s godinama smanjuju zbog mnogih čimbenika, a te promjene još su i izraženije nakon 35. godine života. I kod muškaraca i kod žena na plodnost negativno utječu pušenje, pretilost, nezdrav način života i prekomjerna konzumacija alkohola.

Tome možemo dodati i druge razloge neplodnosti, kao što su poremećaji menstrualnog ciklusa, izostanak ovulacije, loša prohodnost jajovoda, spolno prenosive bolesti i reproduktivne bolesti poput endometrioze. Kod muškaraca se u većini slučajeva radi o lošoj kvaliteti ili nedostatku sjemena. Možemo zaključiti da plodnost više nije nešto što se samo po sebi razumije i da trudnoća ne dolazi uvijek preko noći.

Je li rješenje u izvantjelesnoj oplodnji ili zamrzavanju stanica?

U inozemstvu se kod mladih žena širi trend zamrzavanja i čuvanja jajnih stanica, koje onda mogu iskoristiti u kasnijim godinama kada se odluče za trudnoću. Mnogi polažu mnogo nade na metode umjetne oplodnje u budućnosti.

Međutim, uspješnost svakog postupka je između samo 25 i 30%, a ovisi i o razlogu neplodnosti para. Svaki ciklus prate brojni pregledi, jake hormonske terapije, neizvjesnost i iščekivanje.

Čuvanje stanica je u zapadnom svijetu već uhodana praksa. Uglavnom ga koriste mlađe žene koje žele zatrudnjeti u budućnosti i koje su svjesne osjetljivosti plodnosti. Na taj način imaju spremne zdrave jajne stanice, čak i ako se odluče zatrudnjeti u zrelijoj dobi. To je prije svega način da žena ili muškarac mogu dobiti dijete nakon što prebole rak ili druge teške bolesti.

Briga za plodnost je u tvojim rukama

O neplodnosti govorimo kada par ne zatrudni nakon godinu dana pokušavanja redovitim nezaštićenim spolnim odnosima. Ipak, nemojte čekati i djelujte odmah jer neplodnost je i bitka s biološkim satom žene.

Važno je promatrati svoje tijelo i prije nego se odlučimo imati dijete. Za žene je ključno da je menstrualni ciklus reguliran i da imaju ovulaciju. Bez ovulacije par ne može uspješno začeti. Uredan menstrualni ciklus rezultat je uredne hormonske ravnoteže i pravilnog rada štitnjače, što se može provjeriti jednostavnim pretragama krvi. Muškarcima savjetujemo da obrate više pažnje na pravilno spuštene testise i moguća oštećenja testisa iz djetinjstva. U svemu tome važnu ulogu igraju i opće zdravstveno stanje organizma, primjerena tjelesna težina i zdrav način života sa što manje stresa.

Ubrzani tempo života otežava unošenje svih prijeko potrebnih vitamina i minerala s hranom. Zato možete uzimati kvalitetne i provjerene dodatke prehrani koji dokazano pozitivno utječu na plodnost. Oni mogu pomoći pripremiti tijelo za začeće ili regulirati hormonsku aktivnost, povećati broj spermija i tako olakšati prirodno začeće, koje je ipak ugodnije i za tijelo i vas kao par od hormonskih tretmana.

Komponenta koju treba uzeti u obzir pri uzimanju dodataka prehrani je vrijeme. Prirodni sastojci sporije djeluju na organizam i zato je važna ustrajnost. Preporuča se da ih koristite najmanje 3 mjeseca. Sastojci koje preporučamo su cink, vitamin B6 i vitamin C, folna kiselina, selen i željezo. Paziti morate da spolne odnose imate u pravim danima, da ste opušteni i da se u slučaju problema informirate. Odmor, joga, meditacija, a posebno dobar odnos s partnerom/icom također imaju pozitivne učinke na tijelo.

Čak i ako začeće prirodnim putem ne uspije, briga o zdravlju može uvelike povećati vaše šanse za začeće umjetnom oplodnjom.

Preporučamo također



  • FertilUp za muškarce + Omega-3
    1-mjesečni paket (30 dana)
    rating
    55,90€  49,95€
    Narudžba
  • Fertilup za oboje
    FertilUp za muškarce & FertilUp za žene
    rating
    65,90€  61,80€
    Narudžba
  • 3x FertilUp za muškarce + 3x Omega-3
    paket od 3 mjeseca (90 dana)
    rating
    167,70€  135,95€
    Narudžba
  • FertilUp za žene + Omega-3
    1-mjesečni paket (30 dana)
    rating
    55,90€  49,95€
    Narudžba
  • 3x FertilUp za žene + 3x Omega-3
    paket od 3 mjeseca (90 dana)
    rating
    167,70€  135,95€
    Narudžba
Slide right
Slide left

Kontaktirajte nas Arrow down


Pošalji
Production: MMvisual
Payments Secure
InfinivitFertilupHemosens
Zapri Ova stranica koriste kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva. Kolačići su male datoteke koje preuzimamo na vaše računalo. Na taj način vas možemo prepoznati kada se vratite na našu stranicu. Koristimo sljedeće kolačiće: