Besplatna dostava za narudžbe iznad 66 €
Zahvaljujemo se na vašem povjerenju od 2012. do danas. Izaberi svoj paket.

Odlučili smo imati dijete. Što sad?


Pročitajte 10 ključnih stvari koje trebate znati prije nego što odlučite zatrudnjeti.


1. Poznavanje svog menstrualnog ciklusa

Najvažnija spoznaja za ženu koja želi zatrudnjeti je poznavanje njenog tijela, ili točnije, njenog menstrualnog ciklusa. Žena mora znati kada može očekivati menstruaciju i kada ovulira jer je to osnova za začeće.


2. Praćenje ovulacije

Žene s redovitim ciklusima ovuliraju oko dva tjedna prije menstruacije. Kod neredovitih ciklusa, teško je ili gotovo nemoguće predvidjeti ovulaciju i tako odrediti najplodnije dane. U praćenju ovulacije možete si pomoći testovima koji identificiraju vaše plodne dane putem urina ili sline. Praćenje i promatranje cervikalne sluzi je još jedna učinkovita metoda. Neposredno prije ovulacije, kada je žena najplodnija, količina sluzi se povećava, a sluz postaje rjeđa, prozirnija i ljepljivija.


3. Spolni odnosi svaki drugi dan tijekom plodnog prozora

„Plodni prozor" obuhvaća šest dana, 4 dana prije ovulacije i 2 dana nakon nje, kada spermiji još mogu preživjeti u maternici i tada žena može zatrudnjeti. Važno je poznavati svoj ciklus i detektirati prisutnost ovulacije. Savjetujemo spolne odnose svaki drugi dan tijekom plodnog razdoblja.


4. Održavanje zdrave tjelesne težine

Prekomjerna tjelesna težina kod žena može utjecati na vjerojatnost začeća. Istraživanja su pokazala da ženama s prekomjernom tjelesnom težinom može trebati i do dvostruko više vremena da zatrudne od žena čiji se ITM (indeks tjelesne mase) smatra normalnim. Kod povećane tjelesne težine stvara se višak estrogena, koji može otežati ovulaciju i narušiti hormonsku ravnotežu.


5. Uzimanje vitamina i minerala koji dokazano pozitivno utječu na plodnost

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) točno navodi koje tvari imaju dokazanu ulogu u normalnoj plodnosti i reprodukciji (cink) i u regulaciji rada hormona (vitamin B6). Unos folne kiseline također je važan u fazi planiranja začeća.

Za muškarce se također preporučuje unošenje cinka i selena, koji dokazano utječu na normalnu plodnost i reprodukciju (cink) i normalno stvaranje spermija (selen). Ako vašem tijelu treba potpora tijekom pokušaja začeća, FertilUp može biti pravo rješenje.


6. Zdrava prehrana

Iako ne postoji posebna dijeta za poticanje plodnosti, konzumacija raznovrsne zdrave hrane može pomoći ženama u pripremi tijela za trudnoću. U tom slučaju savjetuje se unos više kalcija, proteina i željeza. Drugim riječima, trebate jesti raznovrsno voće i povrće, nemasne proteine, cjelovite žitarice, mliječne proizvode i zdrave izvore masti.


7. Manje napornog treninga

Redovita tjelesna aktivnost pomaže ženskom tijelu da se pripremi za trudnoću, ali previše tjelovježbe i česti naporni treninzi mogu dovesti do menstrualnih poremećaja koji ometaju ovulaciju i utječu na ciklus/plodnost.


8. Imaj na umu svoju dob

Najveći neprijatelj ženske plodnosti je dob. Kako žene stare, njihova plodnost opada budući da promjene u jajnicima povezane sa starenjem uzrokuju pad količine i kvalitete jajnih stanica.

Starost također povećava rizik od određenih zdravstvenih problema, kao što su miomi maternice, endometrioza i začepljeni jajovodi, koji mogu pridonijeti gubitku plodnosti. Ženska plodnost počinje postupno padati nakon 30. godine života, osjetnije nakon 35. godine, a drastično nakon 40. godine. Pad plodnosti znači da može potrajati dulje da ostanete trudni, a sama trudnoća često se označava kao rizična.


9. Redoviti spolni odnosi

Ključ za trudnoću je da par ima spolne odnose nekoliko puta tjedno. Budući da stres negativno utječe na plodnost, važno je da ste opušteni i da se zabavljate, a ne da seks shvaćate kao obavezu.

Prosječno vrijeme potrebno paru za začeće je od oko pola godine do godinu dana. Najbolje je da se ne opterećujete samim začećem, već uživate u procesu što je više moguće. U tome također pomažu orgazmi te spontani i redoviti seksualni odnosi i u vrijeme kad nemate najplodnije dane.


10. Ne čekajte predugo


U Hrvatskoj je praksa konzultirati se s ginekologom o daljnjim koracima ako partnerica ne zatrudni nakon godinu dana redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. Ipak, savjetujemo da se konzultirate ranije, osobito ako partnerica ima 35 godina ili više, a u šest mjeseci niste uspjeli zatrudnjeti.

Naša preporuka je da ne čekate predugo i razmislite o dodacima prehrani kako biste povećali svoje šanse za začeće. Preporučamo uzimanje FertilUpa za žene i muškarce najmanje 3 mjeseca kako bi dali dovoljno vremena tijelu da reagira na unos pomno odabranih vitamina i minerala, među kojima su i oni koji dokazano utječu na normalnu plodnost, regulaciju hormona i normalno stvaranje spermija.


Preporučamo također



  • 3x FertilUp za žene + 3x Omega-3
    paket od 3 mjeseca (90 dana)
    rating
    167,70€  135,95€
    Narudžba
  • FertilUp za žene + Omega-3
    1-mjesečni paket (30 dana)
    rating
    55,90€  49,95€
    Narudžba
  • FertilUp za muškarce + Omega-3
    1-mjesečni paket (30 dana)
    rating
    55,90€  49,95€
    Narudžba
  • 3x FertilUp za muškarce + 3x Omega-3
    paket od 3 mjeseca (90 dana)
    rating
    167,70€  135,95€
    Narudžba
  • Fertilup za oboje
    FertilUp za muškarce & FertilUp za žene
    rating
    65,90€  61,80€
    Narudžba
Slide right
Slide left

Kontaktirajte nas Arrow down


Pošalji
Production: MMvisual
Payments Secure
InfinivitFertilupHemosens
Zapri Ova stranica koriste kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva. Kolačići su male datoteke koje preuzimamo na vaše računalo. Na taj način vas možemo prepoznati kada se vratite na našu stranicu. Koristimo sljedeće kolačiće: